Legyél te is egy az Auróra 120 állandó támogatója közül!

Az Auróra, létrejötte óta azt a célt szolgálja, hogy civil szervezetek és kulturális események szintereként működjön. Hogy ez továbbra is lehetséges legyen, rengeteget kell küzdenünk a minket érő támadások ellen, melyek nem csak az Aurórának, de azoknak a közösségeknek is hatalmas kárt okoznak, melyeknek a mi tereink adnak otthont és lehetőséget a működésre. Ennek fenntartásához, az Auróra a közössége segítségét kéri. Iratkozz fel te is rendszeres adományozónak, hogy megtarthassa irodáját a házban lévő 12 szervezet, hogy az Auróra továbbra is befogadhassa évi több száz civil szervezet programját, hogy fennmaradjon Magyarország egyik utolsó szabad tere!

A cél 120 havi feliratkozó, akik biztosítanák az Auróra és civil szövetségesei hosszú távú fennmaradását.


Szintek:
Elfogadod az Auróra adatkezelési szabályzatát?
KommentekGYIK

Mi történik most az Aurórával? Be van zárva? Be lesz zárva?

Nem, az Auróra jelenleg nincs bezárva, de folyamatos támadások érik, így a fennmaradás egyre nehezebb.

Augusztus 9-én a Józsefvárosi Önkormányzat munkatársai érkeztek az Aurórába ellenőrizni, hogy folytatunk-e kereskedelmi tevékenységet az üzletben. A látogatás során tájékoztattak, hogy az ellenőrzésre azért volt szükség, mert a Polgármesteri Hivatal visszavonta az engedélyünket.

Egy hozzánk el nem juttatott határozat alapján, január óta ideiglenesen zárva kellene tartanunk, mivel elvileg akkor próbálták meg először kézbesíteni a felhívást az ingatlan használati jogcímének igazolására, hogy ezt megtegyük 90 napos határidőt kaptunk. Amíg ezt nem teljesítjük, az üzletet ideiglenesen bezáratják.

Annak ellenére, hogy több különböző hatóság és az önkormányzat munkatársai is jártak ez idő alatt az Aurórában, hogy ellenőrizzék a Kioszk 22:00 óra utáni zárását, sőt előfordult, hogy a megváltozott nyitvatartás kiírására szólítottak fel, egyszer sem említette senki, hogy hivatalosan napközben sem lehetnénk nyitva.

Az ügyben rengeteg ellentmondás van és tisztán látszik, hogy tudatosan a fejünk fölött, a tudtunk nélkül kivitelezett eljárásról van szó. Nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó ilyen eset volt ez, de ennek ellenére továbbra is küzdünk, hogy megmaradjon az Auróra és továbbra is teret adjon civil szervezeteknek és kultúrának.

Miért fenyegeti az Auróra fennmaradását a pult bezárása?

A ház bevételeinek 80%-a a pult üzemeltetésének bevételéből származik. Ebből finanszíroztuk többek közt a bérleti díjat, a civil szervezetek kedvezményes irodabérlését és az összes ingyenes programunkat is.

Röviden: ha ez nincs, Auróra sincs.

Az Aurórával pedig nem csak Budapest és Magyarország egyik legfontosabbb (ellen)kulturális helye és közössége szűnne meg, de az ország egyik legutolsó teljesen szabad tere is.

Miért kell bezárnotok a pultot? Eddig miért nem kellett?

Az önkormányzat januárban az ingatlan használati jogcímének igazolására szólított fel minket. Viszont erről a kötelezettségünkről rejtéjes módon nem tájékoztattak minket, így nem tudtunk eleget tenni neki, annak ellenére sem, hogy természetesen rendelkezünk érvényes szerződéssel. Jelenleg az eljárás szabályosságának megkérdőjelezhetősége miatt,  azonnali jogvédelmet kértünk, így jelenleg nyitva tarthat a pult.

De miért csinálják ezt az Aurórával? Nincs jobb dolguk?

Az Auróra Magyarország egyik utolsó szabad tere, ahol mindenféle cenzúra nélkül lehet társadalmi és politikai kérdésekről vitatkozni, a regnáló hatalmat kritizálni. Magyarországon egyre nagyobb veszélyben vannak a demokratikus, emberi és szabadságjogok, a kritikus hangok ellehetetlenítéséért folytatott harc pedig pár éve minket is elért.

A 8. kerületi önkormányzat kormánypárti polgármestere a bírósági ítélet után nem sokkal közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, az Auróra nyíltan ellenzéki hely, amelyet minden lehetséges jogi eszközzel megpróbál bezáratni. Közben a propagandalapokban olyan cikkek jelentek meg, amelyekben az Auróra zsidó gyökereit hangsúlyozzák, a házat Soros György magyarországi főhadiszállásának nevezik, a nálunk lakó szervezeteket pedig álcivilnek titulálják.

Hova lehet még fordulni az üggyel? Vagy már nincs mit tenni?

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével megpróbálunk az igazunkért a Kúriához fordulni. Azonban ha be is fogadják az ügyünket, a végső döntéshozatalra még évekig kell várnunk. A bérleti díjat és egyéb költségeket pedig ezalatt az idő alatt is fizetnünk kell. De tenni mindig lehet! Éppen ezért kérjük, hogy iratkozz fel támogatónak, és segíts abban, hogy az Auróra továbbra is fennmaradhasson.

▼ Egyszeri támogatás? ▼