NYITVA TARTÁS

Kedd és vasárnap 15-18 óra között

MI AZ A KLÍMAKERT?

A legtöbb közösségi kerttel ellentétben, amelyek élelmiszert termelnek, az Auróra Klímakertet úgy terveztük, hogy egy ehető “zseberdő” legyen. Nincsenek elkülönített parcellák, az egész terület egy rendszert alkot. A kertészeti ismeretek és az élelmiszerbiztonság rendkívül fontos klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából, ugyanakkor a mi projektünk célja az, hogy ténylegesen lelassítsa és enyhítse ezeket a változásokat. Hogyan? Úgy, hogy helyreállítjuk a természetes ökoszisztémát a város ezen kis szegletében.

Ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk rengeteg komposztot készítünk és újrahasznosítjuk a városi hulladékot. Eszközeink, amikor csak lehet, őshonos, ehető, haszonnövények és gyógynövények. Legjobb szövetségeseink a talajbaktériumok, a gombák és a földigiliszták, nem is beszélve a madarakról, méhekről, pókokról és a bogarakról, akik követik őket. A permakultúra elvei szerint tervezünk, és számos regeneratív agrár-erdészeti technikát alkalmazunk, hogy a területet élő, önfenntartó mikroklímává alakítsuk.

Tapasztalati úton igyekszünk rájönni az egészséges talaj építésének titkára. Tudjuk, hogy minél több növényt termesztünk, annál több napenergiát hasznosíthatunk, és ezáltal több szerves szenet tudunk megkötni a talajban, amivel csökkenthetjük a légkörben lévő széndioxid mennyiségét. A talajban megkötött szerves szén a víz körforgását is segít helyreállítani, mert megtarja a vizet a talajban. Minél több esőt tudunk megtartani a rendszerben, annál többféleképpen használhatjuk fel a száraz időszakokban. Számtalan növény- és állatfajnak biztosítunk élőhelyet, mert a biológiai sokféleség növeli a rendszer természetes ellenállóképességét, így védelmet nyújt szélsőségekkel éghajlati változásokkal szemben.

Három év múlva a régi parkolónk teljesen önfenntartó, hűsítő zöldterület lesz a város szívében – egy élő, működő modell, ahol megoszthatjuk a termésünket, a komposztunkat, de legfőképpen mindazt a tudást és tapasztalatot, amit évek során szereztünk.a

KÖZÖSSÉGI KOMPOSZT

Termikus komposztunk olyan különleges képességekkel rendelkezik, amelyekkel a legtöbb városi komposztálóhely nem. Ezek a különleges anyagok szigorú szabályokat igényelnek. Kérjük, mielőtt bármi kérdéses dolgot hoznál, nézd meg az itt lejjebb olvasható vagy a kert kapuja kiírt teljes listát és a szabályokat. Ha kérdésed van, a nyílt napokon mindig ott vagyunk, hogy segítsünk.

MIT ÉS HOGYAN HOZZ A KOMPOSZBA?

Javasoljuk, hogy a komposztot újrahasznosítható/mosható edényekben hozd. (pl. tejfölös, savanyúságos vödrök)
Darabold fel 3-5 cm-es darabokra, hogy hamarabb le tudjon bomlani!
Ne hagyj benne cédulákat, matricákat, vonalkódokat, fonalakat (teafilteren pl.), stb.

Konyhai hulladék, ami jöhet:

– Gyümölcs és zöldség maradványok (magok, héjak – citrus és banánhéjak is)
– Egész gyümölcsök, zöldségek – feldarabolva/összenyomva
– Kávézacc, filter, tojáshéjak (kimosva, hogy ne tenyésszen a szalmonella és összetörve kis darabokra)
– Nyers rizs, gabonafélék, babfélék, lisztek (maximum 1 zacskó!)
– Zöldséggel táplálkozó kisállat alom (rágcsálók, madarak), ha az alom természetes anyagokból van és nem tartalmaz hozzáadott kemikáliákat
– Penészes, rothadó és fagyasztott dolgok

 

Amit NE hozzatok:

◆ Hús
◆ Zsír, olaj, vaj
◆ Tejtermékek, sajtok
◆ Sózott, főtt ételek
◆ Kenyérfélék
◆ Feldolgozott termékek
◆ Műanyag cédulák, teafilter címkék, kötözők, zsinórok, tűzőkapcsok, fém dolgok
◆ Hőpapír (számlák)

 

Zöldhulladék, kerti hulladék, ami jöhet:

– Tojástartók (papírból, címkék nélkül)
– Barna kartondobozok (csak MATT feliratokkal)
– Szürke papírok: WC papír gurigák, újrapapírok
– Sima, viaszmentes barna papírok
– Elpusztult szobanövények
– Régi virágföldek
– Levelek, levágott fű, nyesedékek
– Nyers faforgács (adalékmentes) – a fenyőforgácsot külön gyűjtjük!
– Nyers, nem kezelt, nem lakkozott fa
Folyamatosan szükségünk van levelekre és más természetes barna színű anyagokra, pl. száraz fűre vagy szalmára.

 

Figyeljetek oda, hogy a hulladékban NE legyen:

◆ Műanyag teafilterek
◆ Műanyag címkék, matricák
◆ Műanyag és fém kötözők
◆ Cigarettavégek, hamu
◆ Fém tűzőkapcsok, rajzszögek, tűk
◆ Fényes papír (mert műanyag réteg van rajta)
◆ Irodai fénymásolópapír (mert kémiai anyagokkal fehérített)
◆ Festett/kezelt fa, bútorlapok
◆ Ragasztószalag, szigetelőszalag
◆ Banános dobozok (patkányméreg lehet rajtuk)

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK A KERTBEN

Kertünkben számos műhelymunkát és egynapos programot szoktunk rendezni. A FoodNotBombs Budapest heti munkája mellett workshopokat tartunk a városi komposztálásról, otthoni gombatermesztésről, karácsonyfa-komposztálásról, a talaj titkairól, mag bombákról, savanyításról és a kerékpárjavításról, valamint ruhacsere-találkozót is szervezünk.

Minden héten találkozunk, a kertben dolgozunk, néha főzünk hogy elfogyasszuk a terményeinket, vagy kipróbáljunk valami új ételt a kertünkből frissen hozott alapanyagokból. Máskor nagyobb projektjeink vannak, mint például új magaságyások építése, a méh hotelünk rendbetétele, vagy egyszerűen csak a kész komposzt szitálása. Néha vicces ötleteket próbálunk ki, például csalánból készítünk zsineget vagy a magbankunkon dolgozunk.

Kertünk a nyílt napokon mindenki számára egyaránt nyitva áll. Várunk minden helyi lakost, turistát, gyerekeket vagy nyugdíjasokat. Szívesen tartunk kert bemutatást, elmagyarázzuk komposztálási és regeneratív módszereinket, kertészeti tanácsokat adunk, vagy csak megmutatunk egy csendes helyet, ahol megfigyelheti a méheket és a madarakat.

Ha kérdésed van, kertes programot szerveznél osztályodnak, munkatársaidnak vagy csatlakoznál a csapathoz, írj nekünk!

logo_kert