10 VASÁRNAP

Fórum SZK: 12 szó – Fogalmak x Élmények
-
NAGYTEREM
Közös beszélgetés fogalmakról és élményekről. Összegyűjtöttünk tizenkét fogalmat, amit mostanság sokat hallani és nagyon fontos jelenségeire mutatnak rá az életünknek, ám vajon mindannyian ugyanazt értjük alattuk? Egy biztos: mindannyian élményeket kapcsolunk hozzájuk. Gondolkodjunk együtt e szavak mentén és osszuk meg közösen élményeinket, tapasztalatainkat! A foglalkozás alatt először közös értelmezések és asszociációk mentén tárjuk fel a szavakat, majd ezt követően három kiscsoportra bontva saját élményeink továbbadása, azok közös megélése történik. Egy csoport 20-30 percet tölt együtt 4 szó alapján kooperálva. A végén nyitott mondatok befejezésével mindenkinek lehetősége nyílik egyéni szinten is véleményt nyilvánítani. “A Fórum színházi közösségben tizenegyedik éve dolgozunk felnőttekkel, különböző alkalmazott színházi eszközökkel, többféle csoportban. Az egyenjogúság sokrétű értelmezése és a világban lévő hiánya az előadásokban, a csoportjainkban és a szervezeti működésünkben is kiemelt fontosságú téma, különös tekintettel a nőket érő megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségre. A foglalkozást tartó Viki és Hanna régóta a Fórum vezetőségének tagjai és tapasztalt trénerei.”

Amikor kislány voltam – önismereti művészeti workshop
-
PINCE
/Játékos kapcsolódás belső gyermekünkhöz/ A művészet az önkifejezés nyelve, mely rámutathat bizonyos dolgokra, amelyeket eddig nem tudtunk szavakba önteni. Gyere az Aurórába egy közös művészeti játékra, melynek célja, hogy kikapcsolódjunk a mindennapok zajából, feltöltődjünk a következő hétre, átmozgassuk testünket és szellemünket és nem utolsó sorban, hogy pár lépéssel közelebb kerülhessünk önmagunkhoz. Hiányzik a gyermekkor felszabadultsága? Vagy csak szívesen megölelnéd a benned lévő kislányt? Vagy szeretnéd egy játékban újraélni az ovi legjobb pillanatát? Vagy pont, hogy szeretnél megadni valamit a kislány énednek, amit soha nem kaphatott meg? Gyere és kapcsolódj újra a belső gyermekhez benned dráma- és mozgásos játékokon keresztül! Időtartam: 2 óra Kérlek titeket, hogy a foglalkozás kezdete előtt 15 perccel érkezzetek. A foglalkozás díja alkalmanként 2500 forint, szívesen fogadunk ezen felül is támogatást. Az esemény regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/8kKDxwY6Fg1LW9Lt6 Játékvezető: Ágh Barbara (színész, művészetpedagógus)

Mozaikmamik Budapest: Egyedülálló anyák együttélése
-
KISTEREM
Bemutatkozik egy új kezdeményezés, melynek célja, hogy elősegítse az (egyedülálló) anyák együttélésének lehetőségét, kulturális bátorítás útján, közérthetővé téve az erre kialakult társadalmi szükségletet, logisztikai keretet teremtve a mamik egymásra találásához. #girlsonly Szervezők: Mommune Budapest - Mozaikmamik Budapesten.

Feminicity Olvasókör X Women in Architecture
-
NAGYTEREM
A tervezett workshop célja, hogy felhívja a figyelmet a nők férfiaktól eltérő városi élményeire és tapasztalataira, és beemelje a mainstreambe a genderérzékeny tervezési metódusokat. Rengeteg kutatás szól manapság arról, hogy a nők és férfiak másképp utaznak a városban, más útvonalakat választanak, máshogy gondolkodnak a saját biztonságukról, és mástól félnek, ha veszélyt éreznek. Ezekről mégis kevés szó esik, és még ritkábban sikerül őket figyelembe venni a fejlesztések során. A workshop a Council of Europe “Take a step forward” emberi jogi oktatójátékán alapul. A résztvevők különböző városi karakterek bőrébe bújhatnak, akik mind-mind saját, egyedi háttértörténettel rendelkeznek. Ennek mentén kell eldönteniük egyes (privilégiumokat megnevező) állításoktól, hogy az általuk megszemélyesített karakterre az érvényes-e. Amennyiben az állítás igaz rájuk, egyet előre kell lépniük. A játék során izgalmas és gondolatébresztő beszélgetések, konstruktív viták alakulhatnak ki annak köszönhetően, hogy egyértelműen kirajzolódik, mely karakterek milyen ütemben lépkednek előre, és kik azok, akik végül hátramaradnak. A Women in Architecture projekt 2022. márciusában indult útjára Instagramon, azzal a célkitűzéssel, hogy javítsa a nők szakmai láthatóságát és szerepmodelleket mutasson fel a férfiak által dominált területen. A Feminicity olvasókör 2023 nyarán formálódott a Valyo rakpart egyik eseményeként, ám megérezve a magyar várostervezésben uralkodó állóvizet az inkluzív tervezéssel és fejlesztéssel kapcsolatban, rövid idő alatt informális szakmai-szellemi csoporttá alakult át, mely elsősorban a nők térhasználatára és igényeire fókuszál.

CSAK ezt az 1 tetkót kértem!
-
KIOSZK
Abdulrachimzai Amina (@aminkatattoo - aminkatattoos@gmail.com), Gáti Ráhel (@gati.rachel), Horváth Panna (@pannapokes)

TEK x Auróra filmklub: Hidden Letters – A piacosodó feminizmus kritikája
-
PINCE
Feminista kapitalizmuskritika. A nyelvhasználat dominanciája mellett az írás Kínában is a férfiak privilégiuma volt, azonban az elnyomással párhuzamosan megjelent egy alternatív írásmód, a nü-su, amit kizárólag nők használtak. Violet Du Feng dokumentumfilmje két fiatal kínai nőt állít a középpontba, akik az egykor lázadásnak és az elnyomásnak ellenálló fegyverként használt írás hagyományát ápolják egy olyan korban, ahol a kommercializáció és a piac terjeszkedése a nu-sü írásmódot lassan árucikké alakítja. A filmvetítés után műhelybeszélgetés lesz meghívott előadókkal. Adomány: 1000 Ft.

Brainstorm session for bridging Hungarian and international activism
-
KISTEREM
Az itt élő külföldről érkező és a magyar aktivistáknak egy közös brainstorm session arról, hogy hogyan lehet tartósan aktivista platformot működtetni, hogyan lehet nemzetközi hátterű kollaborációt megvalósítani.

Ciklusworkshop – mozgás workshop a SVUNGgal (12+)
-
NAGYTEREM
Bárkinek, aki menstruál/női hormonciklussal él, és havonta végigrobogja ezt a fizikai-lelki hullámvasutat. Szabad mozgás workshop mindenről ami a méhünkből fakad. Kiabálunk, fetrengünk, bekuckózunk, segget rázunk, erősek vagyunk és törékenyek, lágyak és határozottak, gömbölyűek és élesek. Mit tanulhatunk a hormonhullámokból? Mi történik, ha a patriarchátus napi tesztoszteron-alapú ritmusa helyett az ösztrogén és progeszteron heteket ütemező ciklusára fókuszálunk? Praktikus, gyógyító mozdulat-skillek, elfogadó felfedezés és felszabadító táncgyakorlatok. Előzetes tánctudás nem szükséges. Érkezz kényelmes ruhában, amiben könnyen és szabadon tudsz mozogni. Magyar és angol nyelven is. 12+ A SVUNGról: Decentralizált, női és queer tagokból álló alkalmazott táncot kutató kollektíva. Jelenlegi három állandó tagunk Szemessy Kinga, Borsos Luca és Trömböczky Napsugár, vegyes szakmai háttérrel rendelkeznek: drámainstruktor, színházi nevelés és alkalmazott színház, kortárs tánc, táncnevelés, báb, túravezetés, permakultúra, masszázs, ökotudatos kézművesség, stb. #girlsonly

m.a.d.a.m: Csomó tánckoncert
-
PINCE
A "csomó." egy kortárs tánckoncert, amely a tánc, a népdalok és a jazz ihlette zene segítségével szövi át a narratívát. Az előadásban négy fiatal nő szerepel, akiket egy hosszú fekete anyag köt össze, amely az élet fonalát képviseli. A négy székkel ellátott színpadon az előadók zenélnek és táncolnak, együtt mozognak, és időnként egyikük átveszi a vezetést, míg a többiek a zenei kíséretet biztosítják. A fekete anyag sokoldalú kellékként szolgál, néha az összetartozásukat szimbolizáló fonál, máskor pedig egy akadály, amelytől nem lehet megszabadulni. A fekete anyag magában hordozza azt a jelentés többletet, azt a láthatatlan összeköttetést, ami a nőket egybe fonja konkrét ismeretség nélkül is. Létezés, és önmegvalósítás egy patriarchális társadalomban. A dalok, a mozgás a nőiség kérdéseit járja körbe: barátság, anyaság, párkapcsolati szerepek, az önfeláldozásra való hajlandóság és hajlam, érzékenység, külsőséggel szembeni elvárások. “Immár három éves közös pályafutásunk alatt számtalan esettel találkoztunk, amikor fontosabb volt a kinézetünk, mint amit képviselünk. Noi alkotókként többször bíráltak alul minket férfi pályatársainkkal szemben. Belső működésünkben is megfigyeltük, hogy mivel jár az, ha nőként, barátként együtt dolgozunk. Ezek az élmények is inspirálták a darabot, amelyben a női szerzők létezésére és az aránytalan szakmai szereplésükre kívánjuk felhívni a figyelmet.” A "csomó." formailag egy elegáns és magával ragadó előadás, amely az érzelmek egyetemes nyelvének megtapasztalására invitálja a közönséget. Célja gondolatébresztés a szórakoztatás eszközeivel. Az előadás tartalmas üzenetet hordoz az emberi kapcsolatokról és az élet összetettségéről. A népdalfeldolgozások kortárs kísérleti színházi elemekkel vegyítve utat találnak a fiatal nőkhöz, felismerhetővé teszik a viselt mintázatok mélységeit és múltját. Szereplők, alkotók: Horváth Réka, Hrotkó Csenge, Nagy Enikő, Táibl Eszter

`